ДКЕВР оневини ЧЕЗ за смъртта на Ангел
ДКЕВР оневини ЧЕЗ за смъртта на Ангел / netinfo

В случая с починалото от токов удар дете в училищен двор, ЧЕЗ не са виновни. Това е едно много страшно съчетание на ситуации и на неща. Това каза председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Евгения Харитонова.

Анализът на комисията сочи категорично, че не е имало проблем в електроразпределителната мрежа, както твърдят и от ЧЕЗ.

11-годишният Ангел Капсъзов от Копривлен загина от токов удар в двора на училището си на 19 май.

Ние не сме орган, който може да произнася присъди, има си следвани органи, които работят по случая, уточни шефката на ДКЕВР и продължи: „Там бях доста агресивно настроена и ще видя какво ще бъде произнасянето на съответните служби".

„Наистина много неприятна ситуация. В случая така, както са го написали, този път ЧЕЗ не са виновни. Много е неприятно. Едни горили съчки, не знам какво си... Уведомявайте гражданите да не палят пожари в близост до електропроводи, защото те са си горили някакви клони, в резултат на което са изгорили и нарушили изолацията. Някакво дете се правило на юнак и предишния ден скъсало единия проводник. В същото време, от тези старите селски радиоточки, от които видяхме всички висящи проводници, те са скъсани. При нарушената изолация на проводника, просто дава преходно късо", каза още Евгения Харитонова, цитирана от 24 часа.

Според доклада от проверката на случая, в седемдневен срок ЧЕЗ България трябва да монтира ново захранване до табло ниско напрежение на училището и да изнесе на границата на имота табло ниско напрежение и средството за търговско измерване, да направи проверка на захранванията на лицензионната си територия на всички детски градини и училища и да уведоми ДКЕВР в 10-дневен срок за предприетите мерки.