Дискутираха младежката безработица
Дискутираха младежката безработица / Пресцентър

В дискусия на тема "Пътища за преодоляване на младежката безработица" участваха младежи и актвисти на БСП в Благоевград. Тъй като градът е един от най- жизнените и енергични в България, най-големият бич е младежката безработица.

Позицията на младите хора на пазара на труда е и много специфична. След завършване на своето образование те се включват на пазара на труда, като в повечето случаи нямат трудов опит по придобитата специалност. Често им липсват необходимата информация и контакти за устройване на работа. В редица случаи работодателите отказват да ги наемат на работа, защото им липсва трудов стаж и съответно подходящи професионални компетенции и необходими трудови навици, информираха от пресцентъра на БСП.

По тази причина бе поканен и директорът на Бюрото по труда в Благоевград – Васил Василев, който запозна присъстващите с актуалните европейски програми, с които всеки един млад човек трябва да се запознае във връзка с професионалното си развитие.

„Старт на кариерата” бе първата представена програма, чиято цел е да бъдат осигурени възможности за придобиване на трудов стаж на безработни младежи, завършили средно или висше образование. Васил Василев запозна присъстващите и с другата подобна програма в помощ на младите хора "Старт в администрацията".

Над 600 безработни младежи на възраст до 29 години ще могат да започнат работа в структурите на министерствата на труда и здравеопазването, което ще им да започнат своето професионално развитие. Ще се търсят хора с образование от сферата на финансите до такива с технически специалности.

Предлагат се работни места в сферата на туризма като готвач, хотелиер, ресторантьор, спортен и фитнес мениджър, както и много други в сферата на строителството, механиката, администрацията и хранително- вкусовата промишленост.

Общинският председател на БСП д-р Владимир Пандев, повдигна въпроса за информираността на младите и дали в сайта на Бюрото по труда има достатъчно информация за тези програми, които ще подпомогнат тяхното развитие. В негова подкрепа народният представител Емил Костадинов заяви, че точно информираността формира поведението на младежите и те се нуждаят от „изпреварваща информация”. Той отбеляза, че Бюджет 2014 обръща голямо внимание на младежката безработица, която е „огромно бреме за България и за страните в Европейския съюз".



След дискусията относно младежката безработица присътващите се присъединиха към организирания отново по инициатива на младежите боулинг турнир по случай 100 годишнината на БСП - Благоевград.

Гостите се разделиха на два отбора и премериха сили в разгорещената игра. Други два отбора се включиха в турнир по канадска борба. Победителите в турнирите получиха почетни грамоти.