/ iStock/Getty Images
Правим тематични партита, костюмът с предпазния шлем е символ на битката срещу вируса, заяви собственикът на клуба
Парти в дискотека в Благоевград с танцьори, облечени като медици със защитни костюми и пръскащи присъстващите, предизвика гневни реакции в социалните мрежи. 

"Това е гавра с труда на всички медици, които прекарваме по 12 часа облечени в защитни облекла и рискуваме живота си за да лекуваме този народ в условия на пандемия.Затова се чувствам длъжна да разкажа на публиката, която след такива сбирки, може да ни стане пациенти, какво изживяваме в защитните си облекла", възмутиха се от Националната асоциация по спешна медицинска помощ. 



"Какво е на всяко дежурство в СО, четири месеца подред, да си с защитно облекло /маска, очила, щит, престилка и ръкавици? За разлика от вас не носим бижута и аксесоари, за да не нарушим целостта на защитното облекло; Не ползваме и мобилни устройства; Скъсихме си косите и след 12 часа с шапки прическите ни са един път; Ръцете ни са в рани и обриви от ръкавиците и дезинфектантите; Лицата ни са с обриви от маските, с рани от ластиците им, понякога ни прилошава от недостига на въздух; В края на всяко дежурство сме прегракнали от викане, защото от маската не се чува ясно какво говорим;
След всяко дежурство ни души от маските, от дезинфектантите, от нерви; Очилата и щитовете се изпотяват, но въпреки всичко трябва през тях да намираме венозни пътища, да катетризираме, аспирираме, разчитаме ЕКГ, изследвания, епикризи, да взимаме проби; Не ядем и не пием, за да не се събличаме, независимо, че се потим като за световно и изпитваме нечовешка жажда и глад; След като установим,че в спешното някой от пациентите ни е съмнителен за КОВИД -19, се отваря адът.4-5 дни живеем със страха дали ще се потвърди диагнозата. След като се потвърди чакаме дали ще ни удостоят с тестване по точковата система или не. После две седмици се наблюдаваме за симптоми. Апропо от месеци не сме прегръщали и целували близките си, някои от нас бяха в карантина, някои от нас се разболяха, някои от нас починаха. Но със сигурност оцелелите ще ви посрещаме още месеци наред в тези скафандри, за да има кой да ви лекува в Спешното без да застрашаваме Живота ви!", пишат още от Националната асоциация. 

"Намирам цялата шумотевица около съвсем безобидно хрумване на екипа, с цел ознаменуване разхлабването на мерките и отварянето на нощните клубове след тежките три месеца за съвсем безполезна, изкуствено създадена и далеч от истинските ни намерения, а именно да създадем настроение в първия ден след унищожителните за бизнеса ни три месеца. Винаги сме искали да бъдем оригинални и актуални в грижата си за нашите посетители, младите хора", заяви пред www.struma.com собственикът на заведението Николай Вълов.

"Ние сме дискотека, която има тематични партита, ретро парти, студентско парти, каним хитови гост изпълнители и т. н, а днес актуален е коронавирусът. Намираме, че костюмът с предпазния шлем е символ на битката срещу вируса, които искахме да покажем, че сме победили, а не се отнася до хората, които носят тези костюми. С цялото си уважение и респект към медиците заявявам, че последното нещо, което сме искали е да иронизираме тяхната работа, така както си поволяват да твърдят някои..Това наистина като коментар е абсолютна глупост, безцелно изстреляна в пространството и аз недоумявам, как на някого би му хрумнало подобно нещо., каза още Вълов.