Директорът на ОДЗ в Якоруда призна за упражнен натиск от кмета да уволни учители
Директорът на ОДЗ в Якоруда призна за упражнен натиск от кмета да уволни учители / netinfo
Замисълът на кмета на Якоруда Нуредин Кафелов да бъдат уволнени учители от детската градина е изцяло на политическа основа. Това заяви пред Дарик временно изпълняващата длъжността директор на ОДЗ – Якоруда Вяра Парцова.

Тя призна, че върху нея е упражняван натиск от страна на кмета да отстрани от работа съпругата на бившия кмет на общината Исмаил Цикалов – Вайде Цикалова, както други две учителки и помощен персонал в детското заведение.

След като отказах да отстраня колегите, станах и аз неудобна за него, каза Парцова. Според проблемът е породен от това, че въпросните учители не са гласували за него по време на местните избори, както и на намерението на Нуредин Кафелов да назначи свой човек на директорския пост.

Няма нищо незаконно в провеждането на конкурс за титуляр, но не са законни условията, които поставя кметът, обяви Вяра Парцова. Тя посочи, че обявите, публикувани в пресата и в сайта на общината, са с различни условия за кандидатите, а вместо завършена специалност „Предучилищно обучение и възпитание, каквато е необходима за работата на детския учител, се изисква завършена „Начална и обща педагогика”.

Всичко това се прави с цел да бъда елиминирана от конкурса, смята Парцова. В подкрепа на твърдението си тя допълни, че когато се е явила на предишния конкурс за директор, комисията дори не е разгледала документите й.

Целият коментар на Вяра Парцова чуйте в прикачения файл.