Депутати застанаха зад д-р Пандев
Депутати застанаха зад д-р Пандев / Добряна Христова, Дарик - Благоевград

Народният пресдтавител от Пиринско Кристиан Вигенин и зам.-председателят на Здравната комисия в НС д-р Емил Райнов пристигнаха в Благоевград, за да подкрепят болничния шеф д-р Владимир Пандев.

Депутатите от БСП осъдиха действията на министърът на здравеопазването д-р Петър Москов, целящи да отстранят предсрочно директорът на МБАЛ - Благоевград.

Те определиха ходовете му като незаконни и недопустими. "Ние изразяваме недоумение за тази наказателна акция, която се предприема. Не е тайна желанието на министър Москов да смени ръководството на болницата. Има законна процедура, която тече, насрочено е Общо събрание през м. март и на практика може да завърши по законен начин", каза на нарочна пресконференция Кристиан Вигенин.

Той определи действията на министър Москов като доказателство за поредица политически уволнения, предприети от правителството. По думите на Вигнеин, натискът върху ръководството на болницата тече от първите дни на новия кабинет. Той припомни, че вече са реализирани няколко проверки, в резултат на които не са констатирани нарушения. "Няма законово основание за смяна на ръководството. Болницата е в добро финансово състояние, управлява се добре, което се доказва от числата в докладите и отчетите", каза Вигненин. Той поиска публично обяснение от министър Москов относно действията срещу директора на болницата.

Д-р Емил Райнов определи политиката на здравния министър като грубо посегателство, върху лечебно заведение с положителни резултати.

"Министър Москов не смее да говори по темата, че има някоклко болници, които натрупаха огромни задължения, оказа се, че изгоряха и с много пари в КТБ. Той не прави нищо за тези болници, а идва да търси сметка в заведение с положителни резултати", каза Райнов. Депутатът изказа съмнение, че времето, в което се прави опит, болницата да остане на автопилот, не е избрано случайно. Д-р Райнов подчерта, че именно сега се сключват договорите с НЗОК.

"Обезглавяването на болницата в този момент я лишава от възможността да сключи договорите и  да очертае перспективите. Какво иска министър Москов - да фалира болницата?", попита на пресконференцията зам.-шефът на Здравната комисия в НС.

Д-р Пандев информира, че в момента се събира подписка в болничното заведение, в негова подкрепа, като до днес парафа си са положили над 250 души. Тя ще бъде предоставена на министър Москов.

"БСП застава твърдо зад д-р Пандев", категоричен бе Кристиан Вигенин.

Владимир Пандев е изпратил писмо до здравното министерство, с което настоява да му бъдат посочени конкретни причини за предсрочното уволнение. Той заяви, че ако си тръгне, оставя болницата без ръководство, каквото безотговорно отношение не може да се очаква от негова страна.

"Далеч не сме перфектни, до запетая, за да твърдим, че сме най-добрата администрация, но до тук никой не ми е показал документ, с който се доказват нарушения от страна на болничното ръководство", каза още д-р Пандев.