Делото очарова театралната публика на Благоевград
Делото очарова театралната публика на Благоевград / netinfo

Драматичен театър „Никола Вапцаров” в  Благоевград подари първото представление на великолепната постановка „Делото” от Александър Сухово – Кобилин на публиката на 10 ноември. Поводът за безплатното представление беше навършването на 21 години от политическите промени в България, а сатиричната енциклопедия на подкупите, изнудването и разпада на личността, каквато е  „Делото” е най-добрият израз на граждански ангажираната Сцена.

Публиката, предимно от млади хора, изпълни големия салон на театъра, нямаше и едно свободно място.  Невероятната игра на актьорите Румен Попкостадинов, Николай Кимчев, Кънчо Кънев, Мирослав Михов, Илия Павлевчев, Ива Динчева, Албена Чобанова и Александър Митев, изключителните сценография и костюми на Антония Попова, музикалното оформление на Асен Антонов и похватите на режисьора Александър Галперин напълно оправдаха огромния зрителски интерес. С бурни аплодисменти публиката на пускаше от сцената актьорския състав след края на представлението, съобщават от пресцентъра на културната институция.

Премиерата на „Делото” беше в края на месец октомври 2009 г. В своеобразно социологическо проучване в социалната мрежа Фейсбук, зрителите определят „Делото” като една от най-добрите постановки на Драматичен театър „Никола Вапцаров”. Прекрасните костюми на сценографката Антония Попова от „Делото” участваха в изложба „Театралният костюм извън театъра” пред НДК-София. Вокален педагог на актьорите в тази постановка е Димитър Христов. Младият композитор  скоро се завърна от Москва, където писа музика за Националния ансамбъл на Русия „Игор Мойсеев”. Триото Галперин, Попова и Христов работиха заедно в изключителен екип и в другата култова постановка на благоевградския театър „Няма да платим!Няма да платим!”.