Деца показаха знания по ислям на състезание в Гоце Делчев
Деца показаха знания по ислям на състезание в Гоце Делчев / Снимка: Маргарита Петкова

Днес Районно мюфтийство - Благоевград беше домакин на Национално състезание по познания за исляма, което се проведе в Дома на културата в град Гоце Делчев.

Деца на мюсюлмански семейства от цялата страна, посещавали това лято курсове по Коран, проследиха представянето на трите отбора финалисти от с. Бел Камен, Якорудско, Силистра и Смолян. Всички участници получиха като подарък раници, училищни пособия и грамоти. За класиралите се на първо, второ и трето място и петимата индивидуални първенци имаше парични награди и таблети, осигурени от Главното мюфтийство и посолството на Турция в България.

Сред гостите на детското състезание бяха двамата заместници на главния мюфтия - Бирали Бирали и Ахмед Хасан, всички районни мюфтии от страната, представители на турското посолство в София и турското консулство в Пловдив.

Състезанието се водеше на български и турски език. Религиозни песни в прослава на Аллах и неговия пророк Мохаммед, както и релиозни притчи представиха деца от групите по Коран курсове в Лъжница, Дебрен и Рибново. Актьор в ролята на героя от турските приказки Настрадин Ходжа раздаваше награди от викторина сред публиката, с въпроси свързани с познаването на исляма и религиозните порядки.