Деца от Неделното училище в Солун посетиха Банско
Деца от Неделното училище в Солун посетиха Банско / netinfo

Възпитаници от Неделното училище към Атонския манастир, пристигнаха в Банско по покана на кмета Александър Краваров. Училището там действа благодарение на дарения от родолюбиви българи и подкрепата на Общинската администрация в курортния град.

В Неделното училище в Атонския манастир се обучават 25 деца на наши емигранти и се разчита само на дарения за обзавеждане с мебели и литература. Три учителки и двама студенти водят часовете по български, родинознание и религия на децата, които са на възраст от 6 до 14 години. Сред учителките е родената в Добринище Йорданка Бачева, която от 6 години живее в Солун и банскалийката Диляна Джуровенска.

През 2009година Община Банско оказа изключително голяма подкрепа на учебното заведение като изпрати  маси, столове, шкафове, литература и портрети на видни българи, с които да се обзаведат стаите в Неделното училище.

"Банско има ангажимент към ремонта на Зографския манастир, защото Източното му крило е построено с дарения от видни банскалии. Сега подехме кампания, подкрепена и от президента Георги Първанов, за набиране на средства за манастира. Неделното училище е към светата обител, затова ще подпомагаме и него", обеща неотдавна кметът на Банско Александър Краваров  по време  на среща с директора на училището Елза Цакири и генералния консул в Солун Пламен Иванов.

Зографският манастир  е предоставил помещения около 250 кв. м в сграда, която е в центъра на Солун и е собственост на манастира. "Ако не бяха монасите, никога нямаше да има българско училище тук. Ще помагаме, защото трябва да се запази българското самосъзнание и да не се претопяват нашите емигранти в Гърция", кметът на Банско Александър Краваров.