Дават на съдебен изпълнител големите длъжници на общинската хазна в Гоце Делчев
Дават на съдебен изпълнител големите длъжници на общинската хазна в Гоце Делчев / Снимка: Дарик, архив
Увеличава се броят на гражданите, които нарушават обществения ред, а намаляват тези, които си плащат наложените глоби, сочи статистика за издадените актове по Наредба 1 на Общинския съвет в Гоце Делчев. Подобна е ситуацията и с тези, които не се съобразяват със закона за опазване на селскостопанската продукция.
 
През миналата година за установени административни нарушения на Наредба № 1 за осигуряване на обществения ред, поддържане на чистотата, опазване на околната среда и защита имуществото на територията на община Гоце Делчев са съставени с 52 акта повече от  2015 г. С 16 са се увеличили и актовете заради неспазване на Закона за опазване на селскостопанската продукция.
 
За цялата 2016 г. служители на общинската администрация са съставили общо 96 акта за установени административни нарушения на Наредба № 1. Издадени са и 57 наказателни постановления, е посочено още в отчета на кмета Владимир Москов. Най-много са съставените актове през 2016 година за нарушения на Наредба № 1 и ЗОССП в Гоце Делчев - 25. По 19 акта са били съставени в селата Лъжница и Мосомище, следвани от Корница - 10 акта, Брезница - 5, Борово - 4.  Най-малко нарушения има в селата Господинци, Делчево, Добротино и Буково. Общият размер на определените глоби за нарушения по Наредба №1 са в размер 22 600 лева, като доброволно платените глоби са само за 1 500 лв.
 
Крайният срок, в който нарушителите ще бъдат изчакани да заплатят глобите си е 30 април, като те имат възможност да сторят това заедно с дължимите местни данъци и такси. След тази дата всички неплатили глобите се ще бъдат дадени на съдия изпълнител, уточни секретарят на общинската администрация Марияна Устаилиева.