Данъчните денонощно проверяват зеленчуковите борси
Данъчните денонощно проверяват зеленчуковите борси / снимка: Sofiq Photo Agency

Най-малко два пъти ще се увеличат оборотите на търговците на плодове и зеленчуци, ако се декларират реалните продажби. Това заяви в интервю за Дарик Николай Наков, началник на отдел „Оперативни проверки” в софийската приходна агенция. Данъчни инспектори правят денонощни проверки на зеленчуковите борси.
 
Най-засилени са проверките към 5 часа сутринта, когато се доставя стоката, обясни Николай Наков. Инспектори са установили, че например при продажбата на краставици на едро по 30 стотинки на килограм: „играят количества. Изписват три пъти по-голямо количество, за да може да се включи долу-горе в сумата, която е платена. Доматите по същия начин. Доматите се продават по фактура 1,30, иначе реално 2,90 ги плащат търговците. Самите търговци, които на дребно излизат от борсата, той самият се учудва, защото не гледа фактурата. Аз съм платил един лев за тези, да речем, краставици, а те ми дават фактура за 30 стотинки.
 
Според Наков трябва да се прекратят нарушенията още при доставката, преди постъпването на стоката в складовете на едро.  „Що годе реални фактури – трябва да бъдем реалисти, че не можем да очакваме на сто процента. Тогава вече ще се увеличат минимум, като гледаш тези цени, два пъти ще се вдигнат оборотите на търговците на едро и на търговците на дребно после”.
 
Денонощните проверки на зеленчуковите борси ще продължат до края на август.