Даниел Вълчев направи първа копка на спортен комплекс на ЮЗУ
Даниел Вълчев направи първа копка на спортен комплекс на ЮЗУ / netinfo
Вицепремиерът и министър на образованието Даниел Вълчев и ректорът на ЮЗУ “Неофит Рилски” проф. Иван Мирчев дадоха старт на строителството на нова многофункционална спортна зала.

Студентският спортен комплекс ще бъде изграден от западната страна на Първи учебен корпус. Там в присъствието на депутати, преподаватели и студенти беше направена и първата копка. Начинанието благословиха и свещеници от благоевградския храм “Въведение Богородично” като отслужиха водосвет.

Атрактивна демонстрация по таекуон-до направиха в чест на просветния министър състезатели от клуб “Фолкън”. Сред тях беше и многократният медалист от европейски и световни първенства по таекуон-до Тодор Козладеров, който в момента е инструктор в благоевградския клуб. В демонстрациите по бойни изкуства се включи успешно и министърът на образованието.

След ритуала Даниел Вълчев се срещна със студенти и преподаватели в заседателната зала на ЮЗУ, където ректорът проф. Иван Мирчев му връчи почетния знак на университета. Просветният министър върна жеста като подари на ректора икона.

Спортният комплекс, който ще бъде изграден, включва два обекта – обслужващ блок и зала, с обща разгърната застроителна площ от около 3000 кв. м. Спортната зала е комбинирана за всички видове спорт – волейбол, баскетбол, хандбал и други и е с 250 седящи места. Обектът е за 4,5 млн. лева.

Цялостният проект предвижда строителството на още две зали, които ще бъдат свързани с открития спортен комплекс зад ректората.

Откритата спортна база – баскетболни, хандбални и волейболни игрища и игрища за тенис, футболно игрище и други, ще бъдат съоръжени с всичко необходимо, създадени са и условия за пълна охрана и поддръжка, поясниха от ректората.