Дамбата и синовете му на съд
Дамбата и синовете му на съд / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка

Приключи досъдебно производство срещу организатор и членове на организирана престъпна група за трафик на наркотични вещества от санданското село Катунци.

Окръжната прокуратура в Благоевград внесе в съда обвинителен акт срещу тартора на наркогрупата Иван Дамбов - Дамбата и срещу синовете му Стоян и Елвис.

Заедно със семейството на Дамбата пред магистратите в Благоевград застават до дни съселяните им Благой Бундов, Ивайло Занков, Петър Шишоев, Румен Шуманов-Бандита и Георги Пърцев от Петрич.

Иван Дамбов, синовете и останалите от организираната група, бяха арестуван по време на мащабната акция на МВР "Трафикантите" на 24 юли 2010 година.

При един от конвоите в съда за гледане на мярка за неотклонение в благоевградския съд, Дамбов заяви в интервю за Дарик радио, че всичко срещу него е нагласено и дирижирано от полицейския служител Божидар Василев от Сандански, по поръчка на подсъдимия за сутеньорство Спас Ляпчев. Ляпчев искал Дамбата да работи за тях, като прекарва дрога за Гърция, но отказал. Така, според него, се стигнало до показната операция по задържането им.

Четири дни след арестуването им антимафиотите в благоевградската полицейска дирекция проведоха втора акция в имот на Иван Дамбов в село Катунци. Процесуално-следствените  действия бяха извършени с разрешение  на Окръжната прокуратура в Благоевград. При специализираното повторно претърсване, в стопанска постройка до къщата на Дамбови на улица "Вела Пеева" в Катунци, криминалистите откриха в специален тайник депо за наркотици - 549 грама кокаин, 546 грама хероин, 11 грама амфетамин и две електронни  везни.

Междувременно благоевградската Комисия за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност задейства процедура за запориране на имоти, банкови сметки и дялове в търговско дружество на Иван Дамбов и хора от групировката му.