Дамбата и групата му за наркотрафик остават в ареста
Дамбата и групата му за наркотрафик остават в ареста / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка

Състав на Окръжния съд в Благоевград, председателстван от магистрата Ася Китипова, постанови постоянна мярка "задържане под стража" спрямо обвинения в организиране на престъпна група за трафик на наркотици, боеприпаси и антични предмети Иван Дамбов-Дамбата, на 44 години, от санданското село Катунци. Заедно с Дамбата в предварителен арест остават и синовете му Стоян и Елвис Дамбови.

"Всичко срещу мен и синовете ми е измислено. Полицейският служител Божидар Василев от Сандански и подсъдимият за сутеньорство Спас Ляпчев ме нагласиха. Преди месеци ми предлагаха да работим за тях, да прекарваме дрога за Гърция, но отказах", заяви пред Дарик Иван Дамбов.

Съдът определи постоянен арест и за членовете на групата Петър Шушоев, Благой Бундов, Румен Шуманов-Бандита, Ивайло Зайков, Костадин Калеев и Георги Пърцев, които са от района на Катунци и Петрич.

Деветимата задържани бяха представлявани от благоевградския адвокат Гергана Юрукова. Защитата изтъкна, че към този момент липсват безспорни данни относно авторството на извършените от тях престъпления. Презумпцията за виновност в съдебната зала поддържаше прокурор Весела Стоилова. Определенията ще бъдат атакувани пред Софийския апелативен съд до края на седмицата.

Синовете на Дамбата бяха арестувани на 24 юли в хода на операция "Трафикантите" на МВР на територията на Кресна. Белезниците за Стоян и Елвис щракнаха минути след като продали близо 4 грама кокаин на трима мъже от Бургас. Бащата им Иван Дамбов успял да избяга и първоначално се укрил в гора над селото, но след предприети издирвателни и заградителни  действия, го арестували в района на Петрич.

При същата операция в Петрич задържали и Георги Пърцев, член на  същата криминална групировка. В хода на специализираната акция, антимафиотите са иззели 17 килограма канабис, незаконно притежавани огнестрелни  оръжия – пушка 22-ри калибър, газов пистолет, преработен в боен и общо 453 патрона. Конфискувани са и 48 броя антични монети и 3 металотърсача.