Да обичаш- в благоевградския театър
Да обичаш- в благоевградския театър / снимка: Дарик-Благоевград, Зоя Караджова
"Да обичш"- в благоевградския театър
44941
"Да обичш"- в благоевградския театър
  • "Да обичш"- в благоевградския театър

С премиерата на драмата "Да обичаш" от Пол Жералди  Драматичният театър "Никола Вапцаров" в Благоевград открива новия творчески сезон. 

Постановката и музикално оформление са на Стефан Стайчев, сценографията е на Георги Славков, звуковият монтаж е дело на Димитър Христов. В ролите Соня Дюлгерова, Румен Попкостадинов и Стефан Стайчев.

Пиесата е написана 1921 година, на българска сцена е поставена 18 години по-късно  на 25 март 1939 година. Представлението има шумен успех на сцената на Народния театър. До войната през 1944 година, когато по време на бомбардировките сградата на театъра е разрушена, постановката има 77 представления.

„Да обичаш“ е 152-та постановка за режисьора Стефан Стайчев и трета за сцената на благоевградския театър. „С тази постановка дарявам част от емоциите си в памет на Николай Люцканов, един от най-големите режисьори и педагози в историята на българския театър“, каза Стайчев.

"Категорията на понятието "да обичаш" е как да оправдаеш присъствието си на тази земя, че си се родил, че си се обвързал, че бракът е договор не на кника, а договор в човешките взаимоотношения и ти трябва да го устискваш", обясни режисьорът Стефан Стайчев.

Представлението ще се играе на 20-и септември от 19.00 часа на голямата сцена на културния институт в Благоевград.