Д-р Ангел Каркелев: Лекарите лъжат за направленията!
Д-р Ангел Каркелев: Лекарите лъжат за направленията! / netinfo
"Лекарите лъжат за направленията! Те получават такива за 3 месеца напред, като могат да им се отпуснат още, стига да посочат причини". Това каза началникът на РЗОК - Благоевград д-р Ангел Каркелев.

Една от най-честите причини за недоволството на пациентите, което води до забавяне на лечението е липсата на направления. "От тази година размера на направленията е с 15% увеличен, така, че ако на пациент му бъде отказано направление той може да премине към процедура за смяна на личен лекар, или да пусна жалба в РЗОК", каза още д-р Каркелев.

Данните сочат обаче, че пациентите се страхуват да предприемат такава стъпка. За миналата 2007-ма година касата е глобила едва 15 лекари за подобни сигнали, като са подадени едва 20 жалби. Друга причина за това, освен страха на пациентите, че "ще си навлекат гнева на лекарите" е според Каракелев малката информираност на пациентите относно техните права като клиенти на здравната каса.

Друг проблем е и отказа на личните лекари да посещават пациентите си у дома. Глобите за това нарушение започват от 90 лева.

"Това е лесно доказуемо, така че единственото, което ви трябва са свидетели, които да потвърдят, че лекарят не се е явил", допълни още д-р Ангел Каркелев.