Цървенковски: Няма да има натиск върху македонците с българско самосъзнание
Цървенковски: Няма да има натиск върху македонците с българско самосъзнание / netinfo
Няма да има натиск върху македонските граждани с българско самосъзнание.

Това заяви президентът на Македония Бранко Цървенковски на среща с българския държавен глава Георги Първанов в Сандански.

"Да преодолеем стереотипите от миналото и онази риторика, която предизвиква агресия" каза от своя страна Първанов. Той призова за взаимно отваряне на двете страни в пълния смисъл на думата. Двамата президенти поднесоха венци пред паметника на Яне Сандански в Мелник, където бяха посрещнати от над 100 привърженици на ВМРО, събралите се скандираха името на организацията си и призоваха за зачитане на правата на българите в Македония.

"Има случаи назад в историята, от които се създава впечатление, че има натиск върху гражданите на Македония с българско самосъзнание" заяви Георги Първанов.

Той смята, че заявеното от Цървенковски поведение трябва да е и поведение на всички държавни институции. Бранко Цървенковски изрази надежда всички македонци, които живеят в България и имат самосъзнанието на такива да получат права подобно на българските граждани в Македония.

"Отношенията между България и Македония са искрени и на високо ниво" заяви Бранко Цървенковски.

Македония е решена да стане страна член на НАТО и ЕС, подобно на България. Македония очаква и покана по време на срещата на високо равнище в Букурещ за членство в НАТО, затова обаче ни е нужна и подкрепата на приятели, сред които е и България, заяви Цървенковски и припомни факта, че България първа призна Македония и то с нейното конституционно име.