Църквата почита паметта на Св. Магдалена
Църквата почита паметта на Св. Магдалена / netinfo

Църквата почита паметта на Св. равноапостолна мироносица Мария Магдалeна. В нейното житие се разказва, че когато Иисус Христос ходел по Галилея и извършвал чудеса, към него пристъпила жена на има Мария Магдалина. Тя го молила за помощ. Господ изгонил из нея седем бесове и напълно я изцерил от болестта. Оттогава благодарната Мария служила непрестанно на Господа, слушала неговото учение и вървяла след него до самата Негова кръстна смърт.

Мария Магдалeна с други свети жени, приготвили благовонно миро за да помажат с него, според юдейския обичай, тялото на Иисус Христос. Но най-рано от всички, още до разсъмване в неделя, дошла Мария Магдалина и за нейно учудване тя видяла, че камъкът е свален и гробът празен.

Смутена от видяното, Мария Магдалина отива при апостолите. Те дошли в пещерата, видели, че тялото на Иисуса го няма и се върнали, а Мария останала на гроба, стояла и плачела. И докато плачела, надникнала в гроба и видяла два ангела в бяло облекло да седят – единият при главата, а другият при нозете, гдето било лежало тялото Иисусово. Те й казали: "Жено, защо плачеш?"
– Вдигнали Господа моего – отговорила тя – и не зная где са Го положили.
Като казала това, тя се обърнала назад и видяла Самия Иисус, но не Го познала и мислила, че е градинарят.
– Жено – казал й Той – защо плачеш, кого търсиш?
– Ако си Го ти изнесъл – казала тя, – кажи ми где си Го положил и аз ще Го взема.
– Марийо! –казал й тогава Спасителят.

Едва сега Мария Го познала и радостно извикала: "Учителю!"
– Не се допирай до мене – казал й Господ, – но иди при братята ми и им кажи че възлизам при Моя Отец и при вашия Отец при Моя Бог и при вашия Бог!

На днешния ден имен ден празнуват Магдалена, Меглена, Малена и др.