ЧЕЗ си признаха за депозита от 200 млн. лв.
ЧЕЗ си признаха за депозита от 200 млн. лв. / снимка: Дарик - Благоевград, Елина Христова

Не е коректно да се оповестява информация от одитния доклад на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, който дори не е приключил, коментира пред Дарик регионалният мениджър на ЧЕЗ Разпределение България Ян Вавера по време на откриване на нов трафопост в Благоевград, захранващ сградата на Второ Районно управление на МВР. Цифрите, които бяха огласени от медиите, са извадени от контекста, а ние преди да се запознаем с доклада и резултатите от него дори не можем да се защитим, каза Вавера. По думите му дебатите по проверките и констатираните в тях нарушения от страна на трите енергодружества в страната уронват престижа на ЧЕЗ и подкопават доверието на абонатите.

Ян Вавера обяви, че в действията на регулатора съзира тенденциозно отношение. ЧЕЗ  е неравнопоставена в сравнение с другите две дружества Е.ОN и EVN, смята той. Не може ние да сме най-голямата компания, с най-много абонати, и да имаме одобрени от ДКЕВР инвестиционни и постоянни разходи наполовина на другите дружества, аргументира се регионалният мениджър. Дискриминацията спрямо нас върви вече трета година, каза още Вавера.

В коментар на депозита от 200 милиона лева, за който разкри вчера премиерът Бойко Борисов, Ян Вавера обясни, че няма значение колко пари има фирмата на своя сметка, а какви инвестиции е готова да направи и каква част от тях й признава регулаторът. Ние искаме да инвестираме много по-големи суми, но сме ограничени в рамките на 71 млн. лв., допълни той.

Уверен съм, че няма да се стигне до отнемане на лиценза ни, компанията ни работи честно и не прави никакви престъпления, но въпреки това вярата ми за позитивен диалог с държавната комисия и правителството намалява, каза още Ян Вавера.

Заместник-председателят на ДКЕВР доц. Валентин Кирчев заяви пред Дарик, че комисията подхожда еднакво към всички енергодружества. За нас няма приоритетни или „втора ръка” компании, категоричен бе той. Това, което чух от представителите на ЧЕЗ по време на откриването на съоръжението в Благоевград, ми дава повод да смятам, че ЧЕЗ има възможност да инвестира сега и в бъдеще, така че всичко, което й е необходимо в тази връзка ще бъде осигурено и на ЧЕЗ, и на другите две дружества, декларира Кирчев.

Ние ограничения за инвестиции не налагаме, годишните рамки на вложенията са на база инвестиционната и бизнес програмата, поясни той. В резюмето, публикувано на нашия сайт, няма числа, числата се съдържат в доклада, с който за момента трите дружества не разполагат, а стойностите, които фигурират, са взети от отчетите на компаниите, няма нищо добавено от нас, каза още Кирчев.

За момента никой не може да каже ще се стигне ли до отнемане лиценза на някое енергодружество. До тази крайна мярка може да се стигне ако на всяка фаза от наказателната процедура се слагат пречки, заяви още заместник-председателят на ДКЕВР.