Чакат ни валежи до 20 л. на кв.м.
Чакат ни валежи до 20 л. на кв.м. / netinfo

Министерството на извънредните ситуации предупреди Гражданска защите в Благоевград за очаквани валежи и гръмотевични бури с локални интензивни валежи и градушки.

По данни на Военновъздушните сили  днес над страната ще има краткотрайни превалявания, придружени от гръмотевици и градушки.  По-интензивни ще са валежите над западните и планинските райони до 15-20 л. на кв. м. Прогнозата за утре е за превалявания от дъжд над цялата страна, придружени от гръмотевици. Очакваното количество на валежа е от 5-25 л./кв. м., на  отделни места в планинските райони, над Централна и Североизточна България до 30-40 л/кв.м.

Има условия за локални градушки и засилване на вятъра.


Предупреждението е изпратено до териториалните дирекции на Министерството на извънредните ситуации в цялата страна. С него трябва да се запознаят областните управители, ръководителите на регионалните структури  и кметовете на общини, за да бъдат предприети мерки за ограничаване на  последиците за населението.

Управниците трябва да предприемат действия по контрола на пропускателната способност на речните корита и потенциално опасните водоеми. При възникване на извънредна ситуация, сигналът своевременно ще бъде изпратен в Ситуационния център на Министерството на извънредните ситуации.


При пътуване е препоръчително водачът на автомобила да спре и да изчака спирането на пороя.

На телефон 112 можете да потърсите спешна медицинска помощ, помощ при пътно-транспортни произшествия и други инциденти, съобщиха от пресцентъра на Министерството на извънредните ситуации.