Цените на тютюна в Гоцеделчевско падат, хората готови на бунт
Цените на тютюна в Гоцеделчевско падат, хората готови на бунт / Дарик-Благоевград, Десиславa Янкулова, архив

Изкупната цена на тютюна в Гоцеделчевско непрекъснато се понижава. "Фирмите-изкупвачи съвсем тактично намаляват цената, не фрапиращо, а всеки ден по малко", коментира за Дарик председателят на Сдружението на тютюнопроизводителите на ориенталски тютюн и кмет на Сатовча Арбен Мименов.

По думите му в момента кампанията по продажба на жълтото злато не върви добре. Той заяви, че на много места фирмите спират да купуват, без да обосноват действията си, след което се местят в друго населено място. "Купува се по малко от продукцията и това местене от село в село създава впечатление за имитация на дейност, която не е ориентирана към приключване на кампанията".

На местата, където все пак има търсене, цените достигат до около 5.30 лева за килограм.

В Община Сатовча към момента е изкупен към 55% от тютюна, което е около 880 тона от общата продукция. Мименов заяви, че в много населени места въобще не се купува тютюн и даде за пример селата Крибул, Слащен, Фъргово и Ваклиново. Той заяви, че хората в региона са притеснени от темповете на изкупната кампания. "Ако нещата продължат по този начин, населението ще премине отново към протестни действия", каза Мименов. Той поясни, че народните представители от региона са запознати със ситуацията и се опитват да съдействат за подобряването й. Според него в момента хората са силно притеснени и от метеорологичните условия, защото със затопляне на времето се създава предпоставка за ферментация на тютюна.