БСП: Бюджетът на Благоевград е консервативен и ленив
БСП: Бюджетът на Благоевград е консервативен и ленив / Дарик Благоевград, Любима Калпачка

Съветниците от БСП в благоевградския парламент няма да гласуват в подкрепа на  финансовите параметри, заложени в бюджета за 2012 година, съобщиха от централата на партията в областния център.

Червените общинари смятат, че предложеният за приемане бюджет за настоящата година е бюджет на статуквото, който в общи линии повтаря финансовата рамка от предходната 2011 година.

"Неясни са приоритетните политики на администрацията, не са потърсени резерви в приходната част, не става ясно какви европейски средства ще бъдат усвоени и по какви проекти ще се работи. Налице са съфинансирането единствено по ОП "Регионално развитие" и мерките по енергийна ефективност, изцяло наследство от предишния мандат", сочат в мотивите си съветниците от БСП. Те виждат в Проекта за бюджет 2012 нулева година за Община Благоевград по отношение усвояването на средства по различните европейски програми.

"С предложения проект са заложени общо приходи в размер на 39 720 881 лева, което е с 1 517 029 лева по-малко от касовото изпълнение на бюджета за 2011 година. Приходите за делегирани държавни дейности са в размер на 21 440 639 лева, а приходите от местни данъци и такси са заложени в размер 18 280 242 лева - с 1 182 035 лева повече от миналата финансова година", подчертават червените общинари.

Според представителите на Столетницата кметът на Благоевград Атанас Камбитов практически няма ясна програма за приватизация. Социалистите не одобряват и разходната част на проекта на бюджета. Те не са доволни и от определения приоритет за ремонт и поддържане на уличната мрежа в Благоевград. Пример за това, според социалистите, е предвидените 240 000 лева за село Падеш, при положение, че заложените средства за капиталови разходи са 476 000 лева.

Сред достойнствата на бюджета е предвиденото завишение на паричните средствата за културните институции.

"Бюджет 2012 е консервативен и ленив в приходната си част, правен е без визия за развитието на Благоевград и общината, без яснота и открояване на приоритетите и политиките, които следва да се гарантират финансово, без готовност да се усвояват европейски пари, без творческо търсене в посока завишаване на приходната част", сочат в декларация пред Дарик съветниците от БСП.