Британският посланик на ски в Банско
Британският посланик на ски в Банско / Снимка: пресцентър Банско

Посланикът на Великобритания Джонатан Алън посети зимната столица на Балканите – Банско, и това бе един от първите градове, в които той гостува след встъпването си  в длъжност. На среща с кмета на курортната община Георги Икономов дипломатът заяви, че желае да бъде посланик не само за София, но и за цялата страна.

Сегашната визита бе продължение на неофициалната среща, състояла се неотдавна между двамата. Тогава се роди идеята за създаването на консулски агенти в зимния курорт, които да представляват английската общност в Банско. “Надявам се това начинание наистина да бъде ползотворно.”, заяви Икономов на срещата днес.

В Банско посланикът представи официално двамата консулски агенти, определени за района. Единият е Джеймс Хюз, а другият - Джон Сътан. Те ще имат задачата да улеснят и направят по-достъпно обслужването на британските граждани. Доброволците ще подпомагат английската общност в Банско с информация и ще осъществяват връзката с консулския отдел на Британското  посолство в София при издаване на пасавани или други документи.

Джонатан Алън се срещна и с британски граждани, живеещи в района.
На срещата присъстваха председателят на Общинския съвет в Банско Владимир Колчагов, директорът на търговския отдел на посолството Тим Буйсере и про-консулът Теодора Манева, както и представители на полицията в Банско.