Британци предпочитат Банско
Британци предпочитат Банско / Община Банско - пресцентър

Заместник-кметът на община Банско Александър Мацурев бе домакин на ежегодната среща с представители на Британското консулство в България, полицията и туроператорски фирми, информираха от пресцентъра на Общината.

Целта на срещата бе поддържане на добрия диалог и сътрудничество между институциите за подобряване на сигурността и спокойствието на британските граждани, посещаващи курорта. Вицеконсулът на Британското посолство Теодора Манева заяви, че тази година са стартирали специална информационна кампания „Stay safe on the slopes” за своите граждани, която цели те да бъдат информирани за опасностите, които могат да срещнат по време на своята зимна почивка в българските курорти.

Зам.-кметът Мацурев оповести, че според данните, постъпили чрез заплащането на туристическия данък, за миналата година 12 хиляди британски граждани са посетили курортния град, което бе повод да направи апел за още по-тясно взаимодействие между местната администрация, посолството и бизнеса за поставянето „на светло“ на нощувките, които се реализират в т.нар. „некатегоризирани обекти“ – частни апартаменти и други домове, които се отдават и от британски граждани.

Стана ясно, че Общината ще продължи да инвестира в рехабилитацията на основните пътни артерии в града, сред които планираното изграждане на околовръстна дъга между улиците „Найден Геров“ и „Явор“ в посока град Добринище. Изпълняваният проект за подмяна на водоснабдителната и канализационна мрежа в града ще бъде прекъснат за зимния сезон. Очаква се и реализацията на проект за обществен транспорт, които да осъществява връзката на града с планината и за който ще бъдат закупени щадящи природата електрически бусове.

Представителят на Местния туристически съюз Малин Бистрин също заяви, че некоректните и неспазващи стандарти некатегоризирани обекти създават от една страна нелоялна конкуренция и от друга не са данъчно задължени лица.

На срещата бе припомнено, че тази година ски пистите на Тодорка са още по-достъпно място за спорт с новия по-бърз шестседалков лифт в местността Шилигарника, както и допълнително монтираните оръдия за сняг.