Борисов купува сграда за магистратите в Петрич
Борисов купува сграда за магистратите в Петрич / Дарик-Благоевград, Любима Калпачка, архив
Лидия Манолова
59857
Лидия Манолова
  • Лидия Манолова

До няколко месеца магистратите в Петрич ще правораздават в нова, отговаряща на европейските изсисквания сграда. Добрата новина те получиха лично от министър-председателя Бойко Борисов.

Председателят на Районен съд Мая Банчева и ръководителят на Районната прокуратура в Петрич, Лидия Манолова, бяха приети и изслушани днес от премиера Борисов, за което административните ръководители настояха преди дни.

Министерският съвет преразгледа становището си във връзка с нова сграда за магистратурата в Петрич, като подкрепи искането на правосъдния министър Диана Ковачева, а именно за нуждите на съдебните институции в южния град да бъде закупена с държавни пари нова сграда.

Министър Ковачева предложи преди седмица да бъдат отпуснати 1 700 000 лева от бюджета. Безкрайно сме доволни от бързото и адекватно решение на нашия проблем, изтъкна в интервю за Дарик районният прокурор Лидия Манолова.

"Сегашната сграда е в окаяно състояние, условията не отговарят на изискванията за пожарна безопасност, за съхраняване на архиви и среда за работа. В едно помещение работят средно по шестима съдии, дори има изнесени кабинети в коридорите на настоящата Съдебна палата. Натовареността на съда в Петрич не е малка заради граничните пунктове, има много чужди граждани, които посещават сградата и съответните правораздавателни институции, настанени в нея”, коментира Лидия Манолова.

Министерски съвет реши да купи сградата на бившия битов комбинат в Петрич, намираща се на улица "Лазар Маджаров" №3. Предстои козметичен ремонт, който ще приключи до началото на следващото лято.

Интервю с районния прокурор Лидия Манолова чуйте в звуковия файл