Борис Ячев: Единствената спасителна формула за център-дясното е обединението
Борис Ячев: Единствената спасителна формула за център-дясното е обединението / netinfo
Идеята за обединяване на център-дясното пространство, която напоследък все по-често се пропагандира от различни парламентарно представени политически партии, не е нова за ВМРО. Ние винаги сме разсъждавали и работели в тази посока, дори сме носители на първата бяла лястовица със сформираната за парламентарните избори през 2005 г. Коалиция „Български народен съюз”, включваща ВМРО, ССД и „БЗНС – Народен съюз”, подчерта в интервю за Дарик Борис Ячев – заместник-председател на ВМРО и депутат от Благоевградски избирателен район.

И в момента сме крачка пред другите политически субекти – с коалирането на ВМРО с партиите „Земеделски народен съюз” и ЛИДЕР в „Движение напред”, заяви Ячев, според когото тази коалиция е една добра база за обединителен процес. Към нея проявяват интерес и други партии от дясното пространство – Движение „Гергьовден”, Европейската народна партия в България и някои други, с които в момента преговаряме, допълни Борис Ячев.

По негово мнение тезата за обединението обикновено се прокарва в моменти на криза от страна на десни формации, които уж са „за” обединение, а в същото време правят всичко възможно то да не се случи, като визира ДСБ с лидер Иван Костов. Не е ясно чии интереси се обслужват, но повече от сигурно е че партии като ДСБ не могат да оцелеят в свободно демократично пространство, където трява да се води цивилизован диалог, а партиите да се разглеждат като равноправни политически субекти, смята ВМРО-депутатът.

Политическото високомерие, което Костов имаше от времето на своето управление явно все още не е преодоляно, именно за това съм песимист по отношение на идеята за обединение от страна на ДСБ, каза Борис Ячев.

Според него обединението е единствената спасителна формула за партиите вдясно. В противен случая онези, които продължават да играят на големи, егоистични и самовлюбени най-вероятно ще бъдат погълнати от партии мастодонти, които се появяват от нищото, обират надеждите на хората, но най-вероятно след няколко години ще имат сходна съдба с тази, която днес има движението на Симеон II.

Като стратегически партньори на Коалиция „Движение напред” не изключвам нито една партия от дясното пространство. С Атака имаме сходни виждания по ред въпроси, но не са малко и различията ни. Не приемаме тяхната позиция за разединение на обществото и за настройване на българите на свои и чужди, на по-малко или повече патриоти, заяви Борис Ячев.

ВМРО никога не си е позволявало да се изявява като автентичен пазител на патриотизма, въпреки че от 1990 година насам никой освен нас не отстояваше толкова праволинейно и последователно идеите на национализма и на българския патриотизъм. Не изпитваме ревност към пропагандирането на национализма от Атака, с тях също бихме могли да си сътрудничим. Партията на Волен Сидеров има потенциал, в идеите й повярваха много българи, но вкарването на по-позитивни практики и идеи в платформата на Атака биха предпазили хиляди българи от разочарование, заяви още Ячев.

Не съм изненадан от позицията на ГЕРБ за самостоятелно явяване на предстоящите парламентарни избори. ВМРО, ЗНС и ЛИДЕР никога не са очаквали някой да ги „прибере”, както някои други партии с история и опит в управлението до последно очакват подобен покровителствен жест от страна на ГЕРБ.

Ако останалите обаче предпочетат, загледани в собствените си политически проблеми, да се явят самостоятелно на изборите, то ние вече имаме потенциала – особено на територията на Благоевградска област. Формулата „Движение напред” вече бе тествана на два частични избора – в Сандански и Петрич, където успяхме да съберем общо 4 000 гласа в наша полза, което на практика е половин мандат. Така че в рамките на този тристранен съюз имаме потенциал поне за два мандата в Благоевградска област.

Крайно време е политическите партии в България да спрем да си играем на големи и по-големи по простата причина, че всички сме малки, убеден е Борис Ячев.