Боян Ботйов:  3-ти март е най-свят ден за българите
Боян Ботйов: 3-ти март е най-свят ден за българите / снимка: Дарик Благоевград, Десислава Янкулова
Боян Ботйов: 3-ти март е най-свят ден за българите
26627
Боян Ботйов: 3-ти март е най-свят ден за българите
  • Боян Ботйов: 3-ти март е най-свят ден за българите

Една от най-великите личности, допринесли за свободата на България, е Христо Ботев, борил се срещу поробителите със сабя и перо. Потомък на Ботевия род е Боян Ботйов, който е правнук на Кирил Ботйов, брат на войводата. Боян Ботйов е роден на 3 март  1960 в София. Завършил е специалност „История” в Софийския университет. От 13 години е председател на Общонародна фондация "Христо Ботев". 

В семейството на Иванка и Ботьо Петкови се раждат девет деца - първородният син Христо, дъщеря Ана, Петър, Стефан, Кирил и още четири рано починали деца. От тях единствено Кирил оставя потомство – Боян Ботйов е негов правнук.

Датата 3-ти март бележи събуждането на един народ, който 500 години е бил без своя политическа и духовна свобода. Емблематични за освобождението на България са самарското знаме и връх Шипка. В народната памет името на този старопланински връх се е превърнало в символ на саможертвата в името на отечеството. 

Руси и българи постигат освобождението на България под образите на братята Св. Св. Кирил и Методий, изобразени на самарското знаме, разказва Боян Ботйов.

Още за Освобождението на България чуй в прикачения звуков файл от Боян Ботйов