Боговете на виното слязоха в Илинденци
Боговете на виното слязоха в Илинденци / снимка: БГНЕС


"Боговете на виното" слязоха от небето край Илинденци, зарязаха лозята, благословиха ги и определиха царя им, който се оказа 15-годишен.

Това стана факт на традиционния празник на виното, който се провежда всяка година в село Илинденци, община Струмяни - меката на "божественото бяло вино" - Керацудата.

Празникът започна с водосвет за берекет в масива под селото. След молитвата заряза попът и кметът на Струмяни Емил Илиев, съобщава БГНЕС.

След това от върховете на Пирин и скалните масиви между тях и Илинденци "слязоха" боговете Дионис, Загрей, Сабазий, Трифон и Бакхус, придружени от свитата им и мома Керацуда. Около ритуалния огън всички богове нарекоха с магически заклинания берекет, плодородие и добра година за реколтата. След това петимата също зарязаха лозята.

След това започнаха  тостове с червено и бяло вино, покрай апетитно пушещите скари с пържоли, суджуци, че и деликатеси. Докато всички - гости, богове и простолюдие замезваха, баби самодейки друснаха едно хорце в снега.

След час  празникът се премести в центъра на село Илинденци. Там специално жури, дегустирало 24 вида червени и бели вина определи победителите. Първи при червените местни вина е Николай Сарадинов, а при белите - Славчо Мешков. При гостуващите бели приза взе Васил Тасев от общински център-Струмяни, а при същите, но червените - столичанинът Живко Пампоров.

Единодушно, но изненадващо, за Цар на Лозята бе провъзгласен 15-годишният Петър Михов. Той се оказа и потомствен цар, след като преди три години за такъв бил определен чичо му. А иначе визитката на четвърто поколение винопроизводител е впечатляваща. Семейството му гледа 40 дка лозя, от които е добило 50 тона грозде, в крайна сметка превърнали се на 7 тона вино. Петър е от Илинденци, ученик е в селскостопанската гимназия в Сандански. Боговете го орисаха, дариха го с жезъл, корона и наметка, които свалиха от себе си.

След церемонията по награждаването на площада се извиха хора, а от бъчвички се лееха и точеха безконтролно бяло вино - керацуда и червено - мелнишко.