Блокираха дейността на Агромах
Блокираха дейността на Агромах / Дарик-Благоевград, Любима Калпачка, архив

Регионалната инспекция по околната среда и водите в Благоевград спря работата на фирма "Агромах" в  концесионна площ "Полето север" при проверка по сигнал за помътняване на река Струма, в района на село Бело поле.

Сигналът е постъпил на зеления телефон на инспекцията днес.

Веднага след получаване на сигнала е извършена проверка съвместно с Регионална лаборатория - Благоевград, съобразно указанията за действия при аварийни ситуации. Проверен е участъка от река Струма между последната точка на заустване на производствени отпадъчни води от производствена база на "Агромах", която е в района на Бело поле до концесионна площ за инертни материали.

Установено е, че замърсяването на реката е предизвикано от извършване  на земно-насипни работи от дружеството в същия ден с цел изграждане на временен предпазен насип, разграничаващ концесионната площ от водния обект - река Струма.

Насипаните инертни материали и земни маси в коритото на реката са с високо съдържание на глина и са причинили видимо помътняване на реката надолу по течението.

Всички дейности в участъка, граничещ с реката, са преустановени по време на проверката. За случая е уведомена Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ – Благоевград за предприемане на мерки по компетентност.