Близо 900 нарушения на трудовото законодателство само за месец
Близо 900 нарушения на трудовото законодателство само за месец / netinfo

879 нарушения на трудовото законодателство са констатирали от Областната инспекция по труда в Благоевград при направени 176 проверки през месец март. 452 от нарушенията са свързани с дейността по осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, уточни директорът Йордан Теов. Установените нередности по трудовите правоотношения са 155.

Липса на извършена оценка на риска за здравето и безопасността на работещите и приета програма с мерки за предотвратяване на риска са констатирани в "Аспед" ЕООД - Благоевград и петричкото дружество "Кампаниас транс" ООД. Сред фирмите с открит пропуски при провеждането на инструктажите по безопасност и хигиена на труда са ЕТ "Анна Младенова - Румина 777" - Сандански и "Омъ-Илиеви" ООД - Петрич, информира още Йордан Теов.

Незиплатени трудови възнаграждения са установени при проверки във фирмите "ВиВГД Оранжерии-Петрич" и "КИК-ТУРС" ООД - София.

За отстраняване на констатираните при проверките на Областната инспекиця по труда нарушения са дадени 877 предписания.

За първото тримесечие на годината в Благоевградска област са извършени общо 462 проверки по спазване на здравословните и безопасни условия натруд, трудовите правоотношение и Закона за насърчаване на заетостта при предварително планирани 294, подчерта директорът на инспекцията Йордан Теов.

Броят на констатираните нарушения за първите три месеца на годината са 2085. Съставени са 76 акта, от които 3 на работодатели, 19 на длъжностни лица, 40 на юридически лица и 14 на работници и служители.