Близо 300 подадоха документи за предварителните изпити в ЮЗУ
Близо 300 подадоха документи за предварителните изпити в ЮЗУ / netinfo
Близо 300 младежи и девойки от цялата страна подадоха документи за изпити в Югозападния университет още в първия ден на предварителната кандидатстудентска кампания.

Големият наплив се дължи отчасти и на пролетната ваканция, която много ученици използват да се запишат, каза началникът на отдел “Образователни дейности” в университета Красимир Папучаров.

Това, което трябва да знаят всички кандидат-студенти е, че датите за изпитите по български език и история се разменят. Най - масовият изпит по родния език ще бъде не на 21-ви април, както беше обявено по-рано, а на 22-ри април, в неделя.

Промяната правим поради обявения с постановление на Министерски съвет 21-ви април за работен ден. За най-масовия изпит ще ни трябват около 300 квестори, като освен наши преподаватели, ще се включат и учители от средните училища в Благоевград, допълни Папучаров.

Към 6 500 кандидати се очаква да се явят на предварителната проверка по български език, за провеждането й ще бъдат ангажирани близо 20 учебни сгради.

До края на май ще стане ясна квотата за първокурсниците в ЮЗУ през академичната 2007/2008 г. Заявката, подадена от благоевградския университет, е за 1587 студенти в редовна форма на обучение и за 190 задочници, което е с 10 % повече от миналата година.

През настоящата година бяха приети 1413 студенти, като ЮЗУ прие още 97 заради равни балове. Разполагаме с материално-техническа база за прием дори на 5 000 студенти, заяви шефът на отдел “Образователни дейности”.

В момента се обсъжда въвеждането на платено обучение на ВУЗ-овете с такси не по-високи от 30 % от средната годишна издръжка за съответните професионални направления.

Ако това предложение се гласува, приемът на студенти в ЮЗУ драстично ще се увеличи, а с това и приходите за университета, каза още Красимир Папучаров.