Близо 10 арт събития в Нощта на музея в Благоевград
Близо 10 арт събития в Нощта на музея в Благоевград / netinfo
Близо 10 арт събития в Нощта на музея в Благоевград
19605
Близо 10 арт събития в Нощта на музея в Благоевград
  • Близо 10 арт събития в Нощта на музея в Благоевград

Регионален исторически музей в Благоевград ще се включи  за трети пореден път в европейската инициатива „Нощта на музеите”. Проявата е по повод Международния ден на музеите - 18 май. Културният институт в областния град  ще отбележи тази година събитието в аванс.  Основната цел е да се  даде възможност за близък и нетрадиционен контакт на публиката с музея, да се популяризира неговата мултидисциплинарна дейност.

Отваряйки и оживявайки пространствата в и около музея чрез провеждане на мероприятия  с актуален формат музеят си поставя за цел  да се събуди интереса на младите хора към изкуството, историческото ни минало, културното и природното ни наследство.


Началото на събитието ще бъде поставено днес в 19:00 часа с модно ревю на костюми изработени от студенти и преподаватели от два университета – Югозападен университет „Неофит Рилски” – Благоевград и Нов български университет. Студенти от Националната художествена академия също ще се включат в Нощта на музеите със своя изложба от инсталации. 

Час по-късно културният институт ще се „пренесе” в екзотична Индия с изпълнението на атрактивни индийски танци, в изпълнение на Марина Кошутова от София, а едно пътуване до свещената река Ганг в Индия ще предложи документалният филм „Майка Ганга”. Посетителите на музея ще имат възможността да разгледат изложбата на плакати  на Мария Петрова, която е озаглавена „Познато в непознатото, невидимо във видимото”.  Авторката е  избрала най-ранните периоди от човешката история, в които не е съществувала писменост и за хората живели по това време съдим по останалите до нас съдове, идоли, скални рисунки, украшения и сечива. Художничката съпоставя древните знаци и символи със съвременните билбордове, графити, начина по който се обличаме днес и в тази съпоставка тя открива много близки неща между световете от преди 1000 или 2000 години и днес.

Изложбата ще бъде съпътствана и от експозиция от археологически артефакти от фонда на Регионален исторически музей – Благоевград. 

В 21:30 часа ще бъде открита изложбата  ”Минерали от България, кристали и скъпоценни камъни”  на Национален музей “Земята и хората” в София, която показва около 200 броя минерални образци.


В късните часове на „нощта” интересното предизвикателство за всички, които ще останат в залите на музея, е караоке на възрожденски и патриотични песни. Входът за всички прояви нощта на музея е напълно безплатен, уточниха от културния институт.

В прикачения звуков фал чуй още за "Нощта в музея" от говорителя на РИМ в Благоевград - Силвия Домозетска.