Благоевградските съдии на пето място по натовареност
Благоевградските съдии на пето място по натовареност / Дарик Благоевград, Любима Калпачка

3154 са образуваните наказателни и граждански дела в Окръжен съд-Благоевград през изминалата година. По брой водени процеси пиринските магистрати са на пето място в страната по натовареност, след правораздавателите в София, Пловдив, Варна и Бургас, обяви по време на годишното събрание председателят Катя Бельова.

Всеки един от съдиите е гледал средно месечно по 40 дела през 2010 година. 27 са щатните магистрати, но реално през отчетния период в зала са влизали 20-ма съдии, тъй като останалите седем бройки са незаети. 809 от постановените съдебни актове са обжалвани пред въззивни инстанции, 134 от тях са наказателни дела, отчете съдебният шеф Бельова.

За отчетното събрание на Окръжния съд пристигна лично председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев, придружен от началника на Инспектората към Висшия съдебен съвет Ана Караиванова.

Лазар Груев отказа да разговаря с представители на медиите. "Говорил съм всичко - СРС-та, за други важни въпроси в системата, сега не искам да развалям празника на съдиите в Благоевград", мотивира се административният ръководител на ВКС.

На въпрос дали ще бъде отстранена от пост съдия Деница Урумова, срещу която се води дисциплинарно производство за придобит като социално слаба имот в Приморско, Лазар Груев отговори, че предстои второ заседание на ресорната комисия във ВСС и едва тогава ще има произнасяне по казуса.

След отчетното събрание Груев и подчинените му съдии от Благоевград и региона вдигнаха наздравици по време на обедно тържество в една от съдебните зали на Окръжния съд. Кетърингът бе подсигурен от благоевградска сватбена агенция.