Благоевградският театър открива сезона с премиери в Банско и Разлог
Благоевградският театър открива сезона с премиери в Банско и Разлог / netinfo

Благоевградският театър "Никола Вапцаров" обяви днес официален старт на новия си творчески сезон. Първите премиерни заглавия, които ще бъдат включени в културния афиш, са комедията “Няма да платим! Няма да платим!” от нобеловия лауреат Дарио Фо и детският спектакъл “Лудориите на котарака с чизми” по Шарл Перо.

Сценичният вариант, постановката и хореографията в безкрайно смешната и забавна история “Няма да платим! Няма да платим!“ са на режисьора Александър Галперин, музиката е на Димитър Христов, сценографията - на Антония Попова, в ролите ще се изявят артистите Кънчо Кънев, Мария Райнова, Милена Илиева, Александър Митев и Румен Попкостадинов.

Музикалната приказка “Лудориите на котарака с чизми” от Нина Стойчева-Данчева по Шарл Перо е под режисурата на Стефан Поляков, сценографията е дело на Георги Стойчев, музиката – на Димитър Вълчев.

Премиерните представления на тези две постановки ще бъдат в градовете Банско и Разлог. За първи път Драматичен театър “Никола Вапцаров” – Благоевград ще представи свои премиери извън Благоевград. Това е един специален реверанс към публиката в областта, защото през зимата салоните, в които се играе извън Благоевград не се отопляват и това затруднява гостуването на театъра.

Ръководството на културния институт се надява да осъществи свои турнета и в други градове не само в Югозападна България, но и в страната. Вече има договорки за салони в Гоце Делчев и София.

Нови постановки в театъра през настоящия сезон ще бъдат “Д-р” на сръбския автор Бранислав Нушич и “Пуякът” от поляка Славомир Мрожек. Публиката може да очаква много смях със спектакъла “Д-р”, тъй като ще го поставя Бойко Богданов.

В постановката на режисьора Г. Ашикян “Пуякът” любителите на театралното изкуство ще гледат гост-актьора Фахрадин Фахрадинов, популярен от тв сериала “Забранена любов”, и танцувалното шоу “ВИП денс”.

През настоящия сезон Драматичен театър “Никола Вапцаров” ще възобнови поредицата “С мама и татко на театър”, като екипът на театъра има смелата идея да направи специална детска стая в театъра, където млади актьори да забавляват малчуганите, докато родителите им гледат представленията.

Въпреки свития бюджет и кризисната ситуация съкращения в театъра няма да има, категоричен е директорът Николай Кимчев. За заместник-директор е назначен младият и обещаващ актьор Кънчо Кънев.