Благоевградски юристи в оспорвана надпревара за ВСС
Благоевградски юристи в оспорвана надпревара за ВСС / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка

7 юристи от Благоевградски съдебен район са допуснати за участие в последния етап за избор на членове на нов Висш съдебен съвет.

От съдебната квота за членове на ВСС се борят заместник-председателят на Окръжния съд в Благоевград Росица Бункова и окръжният прокурор в Пиринско Елка Атанасова.

Допуснат до предстоящото изслушване на 11 септември е председателят на Районен съд-Сандански Димитър Узунов, чиято кандидатура е подкрепена от редиците на партия "Ред, законност и справедливост".

Конкуренти на Узунов са благоевградските адвокати Незабравка Стоева, предложена лично от червения депутат Корнелия Нинова и Васил Петров, издигнат от ДПС. Двамата изкараха по един мандат в Инспектората на ВСС.

С благословията на партията на Ахмед Доган се полза и благоевградският прокурор Магдалена Лазарова, която към този момент е държавен обвинител във ВКП.

Тодор Мерджанов - бивш благоевградски прокурор, сега обвинител във ВАП, се състезава за участие в новия Висш съдебен съвет с подкрепата на независими депутати.

Пиринските магистрати бяха допуснати до изслушване от правната комисия в Народното събрание преди дни заедно с още 10 други юристи, представили изрядни документи, концепции и имотни декларации. Те напълно отговарят и на изискването за минимум 15 години стаж в правораздавателната система.

Наложило се да изискат от някои от кандидатите от парламентарната квота да извадят повторно свидетелство за съдимост.

Вероятно около 5-6 часа ще продължи изслушването на кандидатите за членове на Висшия съдебен съвет. Изслушването ще започне от 10 часа сутринта във вторник в пленарната зала на Народното събрание.