Благоевградски магистрати избрани в новия ВСС
Благоевградски магистрати избрани в новия ВСС / снимка: Дарик-Благоевград, Любима Калпачка

Парламентът избра 11-те си представители във Висшия съдебен съвет, без никакви дебати. Така в него влизат петима номинирани от ГЕРБ, двама от БСП, двама от ДПС, по един от „Атака” и РЗС.

Кандидатурите, номинирани от ГЕРБ и одобрени от залата, бяха тези на Юлиана Колева, Соня Найденова, Светла Петкова, Мария Кузманова, Каролина Михайлова. Предложените от БСП Галина Карагьозова и Незабравка Стоева от Благоевград бяха подкрепени, но номинацията на Бойко Рашков от страна на социалистите не се прие.

В новия състав на ВСС влизат благоевградският юрист Васил Петров и Магдалена Проданова - бивш прокурор в областния център, които са кандидатури на ДПС. Избрани бяха и председателят Районния съд в Сандански Димитър Узунов, номиниран от РЗС и Ясен Тодоров от Атака. Не се одобри кандидатурата на Владислав Славов, предложена то Синята коалиция.

На 16 септември, съдиите избраха първите шестима членове на новия Висш съдебен съвет. Това са Камен Иванов, Юлия Ковачева, Милка Итова, Даниела Костова, Галя Георгиева и Калин Калпакчиев.

На 19 септември Румен Георгиев беше избран да представлява следователите в новия състав на ВСС.

На 21 септември и прокурорите избраха своите представители в новия Висш съдебен съвет. Това са двамата заместник главни прокурори Камен Ситнилски и Михаил Кожарев, Румен Боев - апелативен прокурор в Пловдив и окръжният прокурор на Благоевград Елка Атанасова.