Благоевградската РИК от 17 членове
Благоевградската РИК от 17 членове / netinfo
Районната избирателна комисия в Благоевград ще бъде 17-членна. Това стана ясно по време на проведените от областния управител Владимир Димитров консултации с парламентарно представените политически партии и коалиции в региона.

Предложенията на представителите на политическите сили за състава на комисията са базирани на Закона за избиране на президент и вицепрезидент на републиката, според който за избирателни райони с над 9 мандата, каквато е Благоевградска област - с 10 мандата, членовете на Районните комисии трябва да бъдат между 13 и 17.

6 места в РИК - Благоевград поискаха от Коалиция за България, включително и председателското.

От НДСВ отправиха предложение за трима членове плюс секретар.

Двама членове и секретар пожелаха от Движението за права и свободи, "Атака" поиска две места плюс секретар за свои представители, СДС - две места и едно за заместник-председател или секретар, Коалиция "Български народен съюз" - две места - едно за член и едно за заместник или секретар, а ДСБ - едно място в комисията.

До 14.00 ч. утре всички предложения за състава на РИК трябва да бъдат депозирани в областна администрация.

Комисията ще се състои от председател, заместник-председател и членове, като съставът им се определя според броя на мандатите за съответния избирателен район на произведените избори за парламента, поясни Владимир Димитров.

В състава не може да бъде включен депутат, кандидат за президент или вицепрезидент, съдия в КС или ВАС, главен секретар на МС, НС, администрация на президента или в министерство, премиер или вицепремиер, министър или председател на държавна агенция, както и военнослужещи и служители на МВР. Не могат да бъдат включени и областни управители и техни заместници, както и кметове и заместниците им.

Друго изрично условие е председателят и съставът да бъдат от различни партии и коалиции.

Съставът на РИК - Благоевград трябва да бъде готов и предложен на Централната избирателна комисия най-късно до 6 септември.