Благоевград е на четвърто място по качество на живот
Благоевград е на четвърто място по качество на живот / Дарик-Благоевград, Любима Калпачка, архив

Община Благоевград е на седмо място в общата класация на 27-те общини с областни центрове, показва изследване на агенция ЕСТАТ. Изследването има за цел да оцени развитието на общините и работата на местната администрация и кметската институция през последните четири години.

Проучването включва седем области на оценка ефективност на административните услуги, финансова стабилност на общината, обжалвани обществени поръчки на общината, усвояемост на европейски средства, качество на работата на Общинска администрация, качество на общинската инфраструктура и на различни аспекти от живота на общината.

Благоевград е на едно от средните места по ефективност на предоставяните административни услуги, по показателя финансова стабилност, 21-во място по обжалване на обществени поръчки. На четвърто място е по степен на усвояемост на средствата от ЕС с договорени 14 проекта на обща стойност 41 806 785 лева, от тях са усвоени близо половината средства.

Благоевград заема седмо място по показателя “качество на работа на местната власт”. Общината е пета  в класацията за общинска инфраструктура и четвърта в България по качество на живот.