Бивш декан чисти досие от наказания
Бивш декан чисти досие от наказания / Дарик Благоевград, Любима Калпачка, архив

Бившият декан на Правно-историческия факултет в Югозападния университет проф. Софка Матеева атакува пред благоевградските магистрати две дисциплинарни наказания, наложени й от ректора проф. д-р Иван Мирчев.

В исковата си молба проф. Матеева настоява да бъдат обявени за незаконосъобразни заповеди - "забалежка" и "предупреждение за уволнение", издадени от ректора на ЮЗУ два месеца преди тя самата да депозира оставка от деканския пост през ноември 2010 година.

Дисциплинарните санкции спрямо Матеева са заради нарушения на трудовата дисциплина и неспазване правилника на висшето училище в Благоевград. В качеството й на административен ръководител на ПИФ, проф. Матеева е предложила пред факултетен съвет да бъдат прехвърлени студенти от редовна форма на обучение на индивидуален план, като по този начин по съкратената процедура 60-ма възпитаници са станали прависти за по-малко от три години.

Според правилника на Югозападния университет записванията на студенти на индивидуален план става с предложение на декана, а не с решение на факултетния съвет. В случая проф. Матеева е пренебрегнала и изричното изискване желаещите съкратена форма на обучение да имат успех "много добър" от предходната година, мотивира се в заповедите за наказания ректорът проф. Мирчев.

Лично по настояване на проф. Иван Мирчев в ЮЗУ била извършена ревизия, засягаща периода от 2005-та до 2010 година. В хода на вътрешната проверка установили, че 711 студенти в ПИФ, чийто декан преди Софка Матеева бе проф. Александър Воденичаров, са завършили на индивидуални планове, без да отговарят на регламентираните условия за съкратено следване в ЮЗУ.

Трудово-правните претенции на Софка Матеева пред Районен съд - Благоевград отстоява адвокат Михаела Аршинкова. Адвокат Бойка Юсева брани интересите на ЮЗУ.