/ ThinkStock/Getty Images
"Битовото отопление е основният фактор за мръсния въздух в Благоевград през зимата. Въздухът на територията на община Благоевград е с превишение на нормите по показател фини прахови частици само през зимата, по време на отоплителния сезон", каза за БТА главният еколог на общината инж. Диана Стефанова.

6372 домакинства в Югозападна България вече са се снабдили с дърва за огрев

Основно превишенията на нормите се дължат на битовото отопление, като делът на този замърсител е над 60 процента. Данните сочат, че следващ замърсител е транспортът, а делът на промишлеността е малък. Голяма роля играе и географското положение, посочи инж. Стефанова. Въздушните течения и мъглите допринасят лошият въздух да се задържа над града.

С началото на зимния отоплителен сезон, кметът на община Благоевград издаде заповед, с която се забранява нерегламентираното изгаряне на излезли от употреба гуми, отработени масла, отпадъци от текстил, дървена дограма и други леснозапалими материали.

Причината е, че при изгарянето им в атмосферата се отделят вещества, които са канцерогенни. Предвидените сакнции са от от 1400 до 4000 лева за юридически лица и от 500 до 3000 за физически.

Изгарянето на такива материали се случва не само през зимния сезон, но тогава е много по-често, каза главният еколог на общината. Контролът при юридическите лица е по-лесно осъществим, при физическите лица ще се разчита основно на сигнали на граждани.

Ремонтираха Защитено жилище "Струма" в Благоевград

"Нямаме капацитета да проверяване непрекъснато и навсякъде и разчитаме на това, че ако някой види навън нерегламентирано изгаряне, ще можем да реагираме", посочи Дияна Стефанова.

Община Благоевград има актуализирана програма за качеството на атмосферния въздух до 2023 година. Вече е започнато изпъл
БТА