Биляна Раева: Ефективни присъди за купувачите на гласове или задължително гласуване
Биляна Раева: Ефективни присъди за купувачите на гласове или задължително гласуване / netinfo
Купуването на гласове е престъпление, което заслужава съд и затвор. Това заяви пред журналисти в Благоевград евродепутатът Биляна Раева.

Необходима е спешна промяна на българския избирателен закон, а защо не и да се въведе задължително гласуване по електронен път. Така ще се пресече порочната практика за подменяне на вота на гражданите по една или друга престъпна схема, допълни тя.

Досега, когато бяхме в подготовка за присъединяването ни към ЕС, по време на изборите имаше европейски наблюдатели, които следяха за демократичното, честно и прозрачно провеждане на изборния процес.

В момента нямаме такъв контрол, но пък това, което се случи на проведените избори в Сандански ни връща крачка назад, коментира Раева.

Според нея значение има и активността на избирателите. При гласували 30 % означава, че ще ни управляват избрани от малцинство политически партии и коалиции, заяви още Биляна Раева.

Тя изрази надежда на следващите избори, ако не се въведе задължително гласуване, то поне да бъдат наложени ефективни присъди за купувачите на гласове.