Безработицата в Благоевградска област се  покачва
Безработицата в Благоевградска област се покачва / снимка: Дарик-Благоевград
Безработицата в Благоевградска област се покачва
49433
Безработицата в Благоевградска област се покачва
  • Безработицата в Благоевградска област се покачва

12,35% е достигнала безработицата в Благоевградска област през декември миналата година.  Броят на регистрираните безработни е 18 686, което е с 711 души повече в сравнение с предходния месец. Данните съобщи на пресконференция директорът на Регионалната служба по заетостта Станислава Поповска.

Най-високо равнище на безработица отново държат Белица - 58,01% и Якоруда - 46,88%. Най-ниска е безработицата в Банско - 7,24%.

От рисковите групи останалите без работа жени са 9 545, 55 са лицата с намалена трудоспособност, 3 786 са младежите до 29 години, 6 715 души са над 50-годишна възраст и 6 631 са регистрираните продължително безработни.

През изминалия месец на територията на Благоевградска област на първичния трудов пазар са заявени 419 работни места: в сферата на преарботващата промишленост, търговията, ремонта, хотелиерството, ресторантьорството, образованието и др. През  декември са постъпили на работа 723 безработни, от тях 487 са започнали работа с посредничеството на Бюрата по труда.

Станислава Поповска съобщи, че продължава реализацията на ОП "Развитие на човешките ресурси", схеми "Аз мога", "Отново на работа", "Адаптивност", "Развитие", "Ново начало-от образование към заетост", "Аз мога повече" и "Подкрепа на предприемчивите българи".