Безработица тегне в села край Банско
Безработица тегне в села край Банско / Пресцентър

Обсъждат общинска програма за временна заетост на трайно безработни мъже и жени в община Банско.

Това коментираха с жители на селата Места и Филипово градоначалникът Георги Икономов и председателят на ОбС Владимир Колчагов.

Преди две години над 250 души от двете населени места са работили по държавни програми към Министерството на труда и социалната политика, но те вече не функционират.

По време на изнесената приемна бе коментирано и изграждането на подпорна стена на река Градинишка.

Общинският кмет обясни, че в момента се прави корекция на речното корито и се  изгражда част от подпорната стена на реката, а другите етапи ще бъдат завършени при наличие на финансиране. Хората в селото изтъкнаха за проблеми с канализацията, както и въпроси относно изготвянето на Кадастрална карта, асфалтиране на улици, отдаване под наем или закупуване на земеделски и общински имоти.

След изнесения приемен ден във Филипово, Икономов и Колчагов направиха оглед на читалището, което в момента се реконструира. То ще бъде на две нива.  В първото ниво се предвижда многофункционална зала, а на второ ниво се обособяват зала за кръжочни дейности, малка библиотека с читалня и места за работа с компютър.

"Един от най-големите проблеми на двете села е разделното водоснабдяване и затова в най-скоро време очаквам той да се реши чрез целево държавно финансиране", каза след края на приемния ден Икономов и допълни, че организирането на изнесени приемни спомага за своевременно разрешаване на проблемите на населението.