Без соя, картофено нишесте, фибри и други добавки в месните продукти
Без соя, картофено нишесте, фибри и други добавки в месните продукти / снимка: Sofiq Photo Agency

Със заповед на генералния директор на Националната ветеринарномедицинска служба д-р Йордан Войнов от 2 август в сила влизат 9 „утвърдени стандарта” за месни продукти от свинско, говеждо и птиче месо. Това са кайма, кебапчета и кюфтета, сурова наденица и карначета, варени и варено-пушени малотрайни колбаси, траен варено-пушен салам, кайма от птиче месо, кебапчета и кюфтета от птиче месо, сурова наденица и карначета от птиче месо и варени и варено-пушени малотрайни колбаси от птиче месо. Варено-пушените малотрайни колбаси, включени в стандартите са кренвирши, наденица и колбас.

Продуктите, произведени по тези стандарти ще могат да носят наименованието „Стара планина”. ДВСК ще следи дали месопреработвателните предприятия стриктно спазват технологичните изисквания, като методите за вземане на проби и методите за изпитване също са описани в стандартите. Изискванията бяха разработени от Експертния съвет по безопасност на храните към Националната ветеринарномедицинска служба съвместно с Асоциацията на месопреработвателите в България и водещи технолози по месопреработка. В утвърдените стандарти подробно са описани задължителните здравно-хигиенни показатели и норми, технологията на производство, опаковане, етикетиране и пакетиране и изискванията за транспорт и съхранение. „Утвърдените стандарти” са доброволни.

В продуктите, произведени под марката „Стара планина” няма да се допуска влагане на соя, картофено нишесте, фибри, механично обезкостено месо и др. За сравнение според Българските държавни стандарти в някои продукти, например кренвирши, е било разрешено влагане на от 2,5 до 5% соя.
Допустимата норма за съдържание на сол в каймата, кебапчетата и кюфтетата, суровата наденица и карначетата е до 2%.

Варените и варено-пушените малотрайни колбаси не трябва да съдържат повече от 2,2% сол, а трайният варено-пушен колбас от свинско и говежда месо – не повече от 3,5%.

В суровата наденица и карначетата, варените и варено-пушените малотрайни колбаси и тайния варено-пушен салам, произведени от свинско, говеждо и птиче месо, се допуска влагане на някои необходими за производството добавки в строго фиксирано количество. Такива са регулаторите на киселинността - захари, соли и витамим С (натриев ацетат Е262 и натриев цитрат Е331, аскорбинова киселина Е300 и нейните соли (Е301, Е315, Е316), фосфати (Е450, Е451, Е452), нитритна сол (Е249). Забранява се влагането на оцветители.