/ БГНЕС

Бедствено положение е обявено в общините Симитли и Гърмен. В Благоевград също беше обявена извънредна ситуация заради проливните валежи.

В Петрич от понеделник ще бъдат на частичен воден режим, каза пред БНТ кметът Димитър Бръчков.

Частично бедствено положение в Област Смолян (СНИМКИ/ВИДЕО)

В Община Гърмен придошлите води на река Места са скъсали главния водопровод, захранващ повече от половината населени места. Заляти къщи и хотели има и в Огняново. Десетки свлачища са разчистени по пътя Симитли - Банско-Гоце Делчев.

На много места в Кресненското дефиле са се образували големи локви по пътя. На места има и паднали по трасето камъни.

Община Садово също обяви частично бедствено положение. Река Чая заля стотици декари земеделска земя.

По-рано в неделя областният управител на Смолянска област Стефан Сабрутев обяви частично бедствено положение. Рано сутринта бедствено положение бе обявено в Община Смолян заради проливните дъждове, които затвориха пътища в там.

Най-зле е положението в село Мугла", съобщи зам.-кметът инж.Мариана Цекова. Доброволци, служители от пожарната и техника тръгват за селото, за да разчистват пътя. Затворени са пътищата и до селата Киселчово, Кремене, Сивино и Чепляд.

Областна администрация-Смолян

 

Реката в Смилян е излезнала от коритото си, а кметството в Горна Арда е наводнено. Свлачище откъсна пътя Девин-Смолян в района на село Широка лъка. Заради дъждовете са се активизирали свлачища и наноси по пътищата.

 

Областна администрация-Смолян

 

Усложнена остава обстановката в област Смолян в следствие на проливите валежи през изминалото денонощие. В общините Неделино, Рудозем, Девин и Смолян е обявено бедствено положение, а в общините Борино и Мадан - частично бедствено положение, стана ясно на заседанието на областния кризисен щаб при бедствия и аварии.

 

Областна администрация-Смолян