/ Община Банско
„Целунати от слънцето”, танцьорите от танцов ансамбъл „Бански фукли”, показаха, че десет годишно приятелство е основа, върху която може да бъде изграден един истински, професионален спектакъл, достоен за най-големите сцени в страната.

Публиката в Банско бе привилегирована да присъства на първия юбилей на един от водещите състави под „шапката” на читалище „Никола Вапцаров”, с ръководител Райна Асева. Салонът бе пълен с почитатели на красивия местен фолклор, жадни за поредното приключение в света на танцовото изкуство. Блестящи носии, шарени чорапи и много усмивки бяха във вихъра си и заляха сцената с неповторима светлина. Танцьорите описаха кръговрата на живота от неговото създаване, минавайки през българските обичаи и традиции - наричане, жътва, розобер, лазаруване, нестинарство и завършиха приказката отново с началото на нов живот - сватбата.

Община Банско

Освен юбилярите, на сцената грееха и танцьорите от останалите групи, на които очарователната Рени Асева е ръководител - хореограф. Дамите от втората и група в Банско - ТФ „Мераклии” и Ансамбъл „Разложки мераци”, за които разстоянието от 6 км е само цифра, с радост приеха поканата да застанат рамо до рамо с рождениците, а ФГ „Пирински бисери”, с ръководител Йорданка Чорбаджийска, се включиха в празника с автентична банска песен, изпята от сърце и душа.

Между танците имаше текстове, подчертаващи значението, силата и мястото, което има жената в различните етапи от живота си, като майка, дъщеря, любима, а мъжете и децата на част от „фуклите”, стъпиха за първи път на сцена, като масовка в танц за нестинарите.

Същинската поздравителна част, този път към самите участници, поведе директорът на НУ „Св. Паисий Хилендарски” - Евгения Тренчева, която с вълнение каза, че се чувства част от състава, радващ десет години очите и сърцата на публиката и не скри милите си думи към Рени. Поздравителен адрес от името на читалище „Никола Вапцаров”, бе прочетен лично от г-жа Елена Калайджиева - дългогодишен деятел и член на читалищното настоятелство в Банско. Поздравителен адрес от Александър Мацурев, прозвуча от сцената с пожелания към юбилярите, а десетки кошници с цветя, буквално затрупаха сцената на финала.

Община Банско

Ръководителят Рени Асева, благодари на всички, помогнали една мечта да се превърне в реалност, а солистът на състава - Атанас Бойн, върна жеста с вълнуваща реч и подарък за нея от „второто й семейство“. В публиката, наслаждавайки се на преживяването бяха забелязани Асен Кирицов, Ивайло Ръхов, Георги Икономов, Петър Баряков, Костадин Загорчин, пазители на традициите и радетели на културния живот в Банско.

Концерт-спектакълът „Целунати от слънцето“ бе част от събитията подготвени от Община Банско в чест на празника на града.