Банско прави препис на „История славянобългарска” в памет на Паисий
Банско прави препис на „История славянобългарска” в памет на Паисий / Снимка: Община Банско

Жителите на град Банско всяка година на 19 юни се прекланят пред живота и делото на Паисий Хилендарски. Сега се отбелязват 297 години от рождението му, 57 години от неговата канонизация и 257 години от написването на „История славянобългарска”.

В Духовно-исторически център "Паисий Хилендарски" в 11,00 часа следващата сряда кметът на общината – Геоги Икономов, ще постави началото на препис на „История Славянобългарска”. В това дело може да се включи всеки, който желае. Всеки, който иска да влезе в „историята на историята”, може да го направи до 19 юни 2020 година. Този препис ще бъде съхраняван за поколения напред в Музеен комплекс-Банско.

Събитията в чест на Паисий започват още на 18 юни от 16.30 часа с вечерно богослужение в църквата „Света Троица”. На 19 юни в 08.00 ч. е утринното богослужение и божествената света литургия. Кметът на общината – Георги Икономов, общественици и граждани ще положат цветя пред мемориала на на българския народен будител и духовник. Там ще прозвучат и словата в памет на Паисий.