Банско и Разлог ще работят съвместно за развитието на туризма в региона
Банско и Разлог ще работят съвместно за развитието на туризма в региона / Дарик-Благоевград, Елина Христова

Ръководствата и администрациите на общините Банско и Разлог седнаха на една маса в името на развитието на туризма в региона. На безпрецедентна за цяла България обща сесия на местните парламенти в двата съседни града беше одобрена концепция за създаване на Курортно-туристическа локация „Банско – Разлог – Предел – Добринище”, която да бъде атрактивна дестинация през цялата година.

Извънредното заседанието на общинските съвети уважиха народните представители инж. Любен Татарски и Георги Икономов, областният управител Валери Смиленов, заместник-кметовете на Якоруда и Белица – Ибрахим Карафеиз и Георги Манолов, инвеститори и граждани.

Банско и Разлог ще работят съвместно за развитието на туризма в региона
netinfo

Туризмът като част от регионалната икономика безспорно има големи перспективи за развитие, но приетият План за управление на Национален парк „Пирин” се явява сериозна пречка за развитието на нова туристическа инфраструктура в землищата на Банско и Разлог, заяви при откриването на заседанието кметът на Разлог инж. Красимир Герчев.

Задържащата, често спираща дейностите в парка роля на Плана за управление се съдържа в наличието на морално остарялата информационна база, което с взаимни усилия можем да променим, допълни градоначалникът. Според него е необходимо спешно осъвременяване на плана, особено в частта му за зонирането, което да се извърши на базата на актуална кадастрална информация.

Банско и Разлог ще работят съвместно за развитието на туризма в региона
netinfo

Ако за България провеждането на съвместни заседания е прецедент, то за Европа това е практика и за да вървим напред за просперитета на целия регион, трябва да следваме обща концепция и да си помагаме, а не да си пречим, изтъкна от своя страна кметът на Банско Александър Краваров.

Концепцията за развитие на Курортно-туристическа локация „Банско – Разлог – Предел – Добринище” представи подробно чрез мултимедийна презентация авторът й - архитект Емил Леков. Идеята е всички отделни проекти на общините в региона да се обединят в един цялостен туристически продукт, обясни той. По думите му с промяната на плана се цели създаване на възможност за утвърждаване на общините Банско и Разлог като европейска туристическа дестинация посредством целогодишно ползване на летния и зимен рекреационен капацитет с развитието на пешеходен, балнеоложки, голф, културно-познавателен, етнографски, вело, мото и ски туризъм.

Концепцията предвижда създаване на обвързана система за развитие на отдих в общините Банско, Разлог, Кресна и Симитли, в която попадат две нови дестинации – „Кулиното” – с център Разлог, и „Безбог” – с център Добринище, както и „Юлен” – с център Банско. За целта трябва да се извърши рехабилитация на общинските пътища и съществуващите КПП-та, както и изграждане на чартърно летище.

Според предложената концепция се планира и създаване на система за координация и разпределение на туристическия поток по системата „Една карта – всички дестинации”.

Банско и Разлог ще работят съвместно за развитието на туризма в региона
netinfo

Общинските съветници от Разлог и Банско приеха с пълно единодушие първите стъпки в тази посока да бъдат създаване на целево сдружение на общините Банско, Разлог, Симитли, Кресна и Якоруда, приемане на обща концепция за развитие на туризма и промяна в Плана за управление на НП „Пирин".

Със своето решение парламентаристите възложиха на двамата градоначалници - инж. Красимир Герчев и Александър Краваров, да предявят искане пред министъра на околната среда и водите за стартиране на процедура за промяна на плана съгласно Закона за защитените територии. До средата на годината кметовете се ангажираха да имат готовност с обща концепция за развитието на туризма.