Балетът на Софийската опера гостува в Благоевград с  “Лешникотрошачката”
Балетът на Софийската опера гостува в Благоевград с “Лешникотрошачката” / снимка: Софийска опера и балет

Балетът на Софийската опера представя тази вечер пред благоевградска публика балетния шедьовър на Чайковски – “Лешникотрошачката”, съобщиха от пресцентъра на Кметска администрация. Спектакълът ще започне в 19 часа  в голямата зала на Драматичен театър  “Никола Вапцаров”.

Балетът е създаден по прочутата приказка на Хофман с вълшебната музика на Пьотър Чайковски. Посланието на “Лешникотрошачката” е, че всеки човек е свободен да фантазира, свободен е в избора си да превръща мечтите си в реалност и да променя около себе си света така, както той мечтае да го направи.

Чайковски композира балета през 1891-1892, но не бил доволен от работата си и считал произведението да едно от по-малко сполучливите. Премиерата на "Лешникотрошачката" е била на 18-ти декември 1892г. заедно с премиерата на операта на Чайковски "Iolanta" в театър "Марийнски" в Санкт Петербург, Русия. Но първото представление не е имало много голям успех.За първи път балета е представен извън Русия през 1934г. в Англия, а през 1944 е направено първото представление на "Лешникотрошачката" в Съединените Щати от балета на Сан Франциско. През 1954 е направено представление и в Ню Йорк, което е постигнало огромен успех и от тогава традиционно се изпълнява по Коледа всяка година. След края на 60-те "Лешникотрошачката" се превръща във феномен като се изпълнява по традиция на Коледа в целия свят.