Археолози копаят край с. Брежани
Археолози копаят край с. Брежани / netinfo

Археолози от Регионален исторически музей в Благоевград работят по научно изследователски проект "Неолитизацията в долината на река Струма -  Югозападна България", който е с продължителност две години. Изпълнението му стартира със сондажни изкопи в местността "Равен", село Брежани, община Симитли. Археологическите разкопки ще продължат през целия месец юли.

Целта на техните изследванията е да се проследи развитието и разпространението на раннонеолитните култури в долината на река Струма, да се направи сравнителен анализ на неолитизационните процеси в Средна Струма и и да се характеризира миграцията и живота на първите заселници в тази част на Балканския полуостров шест хиляди години преди новата ера.

В проекта са предвидени и дейности за запознаване и прилагане на нови информационни технологии при статистически анализ на археологически материал от раннонеолитните селища в долината на река Струма, актуализация на библиографските данни относно неолитизацията на Балканите в библиотеката на Института Рене Жинувие в Нантер, Франция, изучаване и прилагане на модерните методи на реставрация и консервация на керамичните съдове, прилагани във Франция.

Проектът се реализира по междуправителствената Програма „Рила” за българо-френско научно сътрудничество и се финансира от фонд „Научни изследвания” към Министерството на образованието и науката, съобщи говорителят на благоевградския музей Силвия Домозетска.

В момента по сондажните изкопи в местността "Равен" работят археолозите от музея - Малгожата Гребска-Кулова и Илия Кулов, които до този момент са открили следи от опожарено селище, както и различни артефакти от епохата на първите земеделци  по тези земи.