Арх. Скрижовски: След 30 години територията на Благоевград ще нарасне с 40%
Арх. Скрижовски: След 30 години територията на Благоевград ще нарасне с 40% / netinfo
Общият устройствен план на община Благоевград, подробните устройствени планове на кварталите "Еленово 1", "Еленово 2", "Ален мак" и "Орлова чука" бяха представени от заместник-кмета по строителните дейности арх. Георги Скрижовски и началника на отдел "Архитектура и проектиране" и временно изпълняващ длъжността главен архитект Виолета Спасова.

В тях са предвидени застрояване на нови жилищни сгради и изграждане на места за отдих. Идеята е чрез общия и подробните устройствени планове да се създаде концепция за социално-икономическо и пространствено развитие на Благоевград в периода до 2030 година. "Имаме за цел да създадем хармонична и жизнена среда, в тази връзка по предварителни данни в следващите 30 години територията на Благоевград ще нарасне с около 40%, а населението ще надмине 100 000 души", заяви заместник-кметът арх. Георги Скрижовски.

Предвижда се създаването на нови четири парка, които ще бъдат разположени в кварталите "Еленово 1", "Еленово 2" и "Ален мак".

Зона за крайградски отдих ще бъде обособена край парк "Бачиново", а извънградските територии - край "Бодрост", "Картала" и село Логодаж.

Плановете ще бъдат внесени в Общински експертен съвет утре.

Предстои да бъде издадена заповед на кмета на Благоевград Костадин Паскалев за обществено обсъждане на ОУП. Схемите са разположени в зала 101 на община Благоевград.